Vissoorten

Rondvis

Kabeljauw/Gul

Een van de populairste zeevissen in ons Noordzee assortiment is de gul. Gul is de naam voor kabeljauw onder de 60 centimeter, hoewel niemand weet waar exact die grens ligt. Zijn ze kleiner dan 30 centimeter, dan worden ze torretjes genoemd. Kabeljauwen kunnen uitgroeien tot een lengte van 1,5 meter met een gewicht van 80 pond. Deze exemplaren zijn zeer zeer zeldzaam geworden door het jarenlange roofbouw-beleid. Vanaf de kant vangen we slechts formaten van 30 tot 70 centimeter, alleen vanuit de boot worden er op de verre wrakken nog wel ‘wrakbiggen’ van rond de meter naar boven getrokken.

De kabeljauw houdt niet van zachte slikgrond. Zand, stenen, en klei hebben de voorkeur. Bovendien houdt hij van een sterke getijdenstroom. De periode dat je gul vanaf de kust kunt vangen loopt van oktober tot half januari en van maart tot april. Als het zeewater tot onder de 4 graden daalt, trekken ze naar dieper water, vooral buiten de 9-mijls zone rond de wrakken en obstakels op de bodem om te paaien. In maart komen ze ze zich aan de kust nog eens goed volvreten om vervolgens weer naar open zee te koersen om daar de zomer door te brengen. Met de boot kan je ze dan gewoon blijven vangen.

Gul is een alles eter die goed te vangen is met zwarte pieren, franse tappen, zagers, schelpdieren, krab, inktvis en diverse kleine vissoorten, ook hun eigen soort. Niet voor niets wordt de vis wel de stofzuiger van de zee genoemd. Vanuit de boot boven de wrakken heeft kunstaas de voorkeur, zoals pilkers, shads, muppets en dergelijke. Maar als je gaat wrakvissen neem dan altijd toch een paar ons pieren en mesheften mee. Daar waar het kunstaas het af laat weten kan natuurlijk aas de wrakvistocht redden.

Wijting

De wijting (Merlangius merlangus) is een straalvinnige vis uit de familie van schelvissen (Gadidae), orde schelvisachtigen (Gadiformes), die voorkomt in het noordoosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. De wijting kan maximaal 70 cm lang en 3110 gram zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd 20 jaar.

Van de zijkant gezien heeft het lichaam van de vis een normale vorm, van bovenaf gezien is de vorm het beste te typeren als cirkelvormig. De kop is min of meer recht. De ogen zijn normaal van vorm en zijn symmetrisch. De vis heeft één zijlijn, drie dorsale vinnen en twee anale vinnen. Er zijn geen dorsale stekels. Wel zijn er 30 tot 40 dorsale stralen en 30 tot 35 anale stralen.

De wijting is een zoutwatervis die voorkomt in een gematigd klimaat. De soort is voornamelijk te vinden in zeeën, zacht stromend water en rotsachtige wateren. De diepte waarop de soort voorkomt is 10 tot 200 m onder het wateroppervlak. Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit dierlijk voedsel, waarmee het zich voedt door te jagen op macrofauna (het is een roofvis).

Platvis

Tong

De tong (Solea solea) is een bruingevlekte platvis. Tong heeft een voorkeur voor relatief ondiep water met een zand- of modderbodem. De tong komt voor in het water van de oostelijke Atlantische Oceaan van Zuid-Noorwegen tot aan Senegal en vrijwel de gehele Middellandse Zee. In de winter trekt de tong zich terug naar het iets warmere water in de zuidelijke Noordzee. De tong dankt zijn naam aan de ovaalronde vorm. Zijn kleine oogjes staan dicht bij elkaar aan de rechterzijde van het lichaam. Dat geeft de vis de mogelijkheid om half ingegraven in het zand op een voorbijzwemmende prooi te loeren. De tong wordt net als alle andere platvissen geboren als een ‘gewone’ vis met een oog aan beide zijden van het lichaam. De jonge tong ondergaat echter al snel -als hij net iets groter is dan 1 cm- een metamorfose tot platvis. Een tong kan maximaal ongeveer 70 cm lang worden. Behalve aan de typerende lichaamsvorm kan de tong ook gemakkelijk herkend worden aan de tastdraadjes die zich onder aan de bek bevinden. De tastdraadjes worden gebruikt voor het opzoeken van voedsel: vooral wormen, maar ook kreeftachtigen en schaaldieren. De kleinste tong wordt aangeduid met de naam ‘sliptong’ (en dus niet ‘slibtong’) naar het Engelse ‘slip’ dat ‘klein’ betekent.

Schar

De schar (Limanda limanda) is een straalvinnige vis uit de familie van schollen (Pleuronectidae) en behoort derhalve tot de orde van platvissen (Pleuronectiformes). De vis kan maximaal 40 cm lang en 1000 gram zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd is 12 jaar.